Leverfågeln

Leverfågeln är den centrala delen av Liverpools emblem även om den har en mindre del i det senaste märket med Hillsborough flammorna och Shankly portarna. Leverfågeln är också Liverpools stadsemblem.

Leverfågeln finns inte på riktigt enligt ornitologer -det är en mytfigur. Dess ursprung är osäkert, man tror att det från början var en örn. Örnen var det uråldriga symbolen för St John och Kung John av England tog den då till sitt emblem. Kung John var ansvarig för den lilla fiskehamnen i Lerpoole som Liverpool var känt som i början av 1200-talet när han valde Liverpool att vara hans bas för sina intressen i Irland. Hur som helst, när Liverpool gjordes till en Borough 1797 så fanns det i stadsvapnet en fågel som var känd som en Kormorant (Phalacrocorax Carbo) som hade en bit sjögräs i näbben. Laver (senare Liver)är ett annat engelskt namn för sjögräs och Kormoranter byggde sina bon av bland annat sjögräs. En lokal myt säger att Leverfågeln hade funnits i området.

Den amerikanske novellisten Herman Melville, mest känd för Moby Dick spred denna legend om Leverfågeln. I en annan novell, Redburn, berättade Melville sagan om Leverfågeln som han ursprungligen hade läst i guidebok under ett besök till Liverpool 1839 och som han då hade trott på. Berättelsen blev nu sammankopplad med Liverpool, även om det fortfarande var bråk om fågeln skulle se ut som en Kormorant eller som en örn - nu ser den ut som en kombination av de båda. När Liverpool Fc bildades 1892, var Leverfågeln ansedd som emblem av staden, så det var det naturliga valet att använda denne till en klubb vid samma namn. Nuförtiden är förutom klubbemblemet de två stora bronsstatyerna vid Pier Head de mest känd Leverfåglarna. Legenden sägar att om dessa fåglar flyger iväg kommer något hemskt att hända - som att Everton tar hem dubbeln.