John Aldridge (I Liverpool 1986/87 - 1989/90)

Liverpoolfan som pojke, så startade John Aldridge fotbollskarriären i hemmaklubben, South Liverpool som inte spelade i någon liga. Liverpool hade sett honom, men ville inte köpa och Aldridge gjorde istället sin ligadebut i den nu nedlagda walesiska klubben Newport County. Aldridge spelade 170 Ligamatcher och gjorde 69 mål i lägre divisioner innan han flyttade till Oxford United för £70,000. Oxford gick igenom sin mest framgångsrika period någonsin i sin historia och Aldridge gjorde 72 mål på bara 114 matcher och blev som en följd av detta kallad till Irlands landslag 1985 för första gången. Han spelade med Oxford i 1986 års LigaCup där de vann i finalen över Queens Park Rangers.

I Januari 1987, med Ian Rush på väg till Italien uppnåddes Aldridges dröm, att få spela med Liverpool FC. För många var det en överraskande flytt men dåvarande managerns Kenny Daglish bedömning visade sig ännu en gång vara rätt. Aldridge gjorde sin debut som avbytare på Villa Park i Februari och gjorde det avgörande målet mot Southampton på hans första hela hemmamatch en vecka senare. Aldridge gjorde flera andra matcher som avbytare under resten av säsongen men fick inte spela från start förrän säsongens sista match, mot Chelsea, där han gjorde mål igen

Nästa säsong var Aldridge förstaval i ett av de främsta lagen Liverpool någonsin haft. Med Johan Barnes på sidan och Peter Beardsley som ljupledsspringare bredvid Aldrige i anfallet skapade Liverpool många chanser och Aldridge satte många av dem. Han gjorde mål i de nio första matcherna i ligan den säsongen och när säsongen var slut hade han gjort 29 mål i tävlingsmatcher då Liverpool vann Ligan, mycket beroende på sviten på 29 matcher utan förlust i början av säsongen. I maj mötte Liverpool Wimbledon i FA Cup finalen som de trots, eller kanske tack vare de stora förväntningarna på en ny dubbel, förlorade. Denna dag var speciellt sorglig för Aldridge då han blev den första någonsin som missade en straff i en FA Cup final. Ironiskt nog så var det den enda straffen han missade för Liverpool.

I sommaren 1988 kom Ian Rush tillbaka till Liverpool. Men, efter hans succe i föregående säsong fortsatte Aldridge som förstaval, med Rush på bänken och gjorde hat-trick mot Charlton i den första matchen för säsongen Med Ian Rush från och till skadad höll Aldridge kvar sin plats eftersom manager Daglish verkade osäker på om han kunde spela både Aldrige och Rush tillsammans när de båda var i form. Aldridge slutade året som skyttekung för andra säsongen i rad med 27 mål. Liverpool missade ligamästerskapet men i FA Cup finalen mot lokalkonkurrenten Everton gjorde Aldridge det första målet då Liverpool vann med 3-2. Det var dock ett tecken på vad som komma skulle då han lämnade plan för Rush som gjorde två mål.

I början av säsongen 1989/90 var det klart att Dalglish hade beslutat att Rush och Aldrige inte kunde spela i samma lag och en affär genomfördes med spanska Real Sociedad. I sin sista match på Anfield sattes Aldrige in för att skjuta en straff som han satte. Matchen avslutade han med att kasta sin tröja och sina skor upp till fansen på the Kop. Hans försäljning var inte uppskattad bland fansen.

Aldridge gjorde otroliga 33 mål på två säsonger i Spanien innan han flyttade tillbaka till England. Överraskande nog så var Tranmere Rovers det enda lag som ville ha den nu 33-årige forwarden när han återvände, meen han belönade dem med klubbrekordet 40 mål i hans första säsong. Aldridge fortsatte att göra landskamper för Irland men han hittade aldrig riktigt målet på internationell nivå även om han avslutade sin karriär bara ett mål efter Frank Stapletons irländska målrekord. Aldridge var med i Irlands lag i VM i USA 1994.

1996 fick Aldridge en ny utmaning då han blev spelande manager i Liverpoollaget Tranmere tillsammans med Johnny King. Nu har han slutat spela med tränar fortfarande Tranmere


FÖDD: Liverpool 18.9.58.
TRANSFERSUMMA: £750,000 (från Oxford United, Januari 1987).
MATCHER: 86.
MÅL: 61.
TITLAR: 68 Irländska landskamper.
ANDRA KLUBBAR: South Liverpool, Newport County, Oxford United, Real Sociedad, Tranmere Rovers.
SOM MANAGER: Tranmere Rovers.