Steve McManaman (I Liverpool 1989/90-98/99)

Liksom lagkamraterna Robbie Fowler och Michael Owen växte McManaman upp som en Evertonfan. Han blev dock tagen till Liverpool för träning 1989 och gjorde snabba framsteg mot förstalaget. Sin debut gjorde han i slutet av Kenny Dalglishs period som manager när han bytte av Peter Beardsley på Anfield i en 2-0 vinst över Sheffield United i December 1990. Han var också med som avbytare i en omspelsmatch i FAcupens tredje runda mot Blackburn Rovers i January.

Under nya managern Graeme Souness fortsatte McManaman att göra snabba framsteg. Han klev in som avbytare i sista matchen säsongen 1990/91 och gjorde sin första match från start i den första matchen nästa säsong i en 2-1 vinst över Oldham. I nästa match gjorde han sitt första mål och Souness gav McManaman en chans att etablera sig själv i förstaelvan där han ersatte den skadade John Barnes, i slutet av säsongen hade ynglingen gjort 50 matcher. Han avslutade säsongen som matchens spelare i FAcupfinalen på Wembley mot Sunderland och var stor nytta då LFC tog titeln.

McManaman kvarstod som förstaval i Liverpoolelvan under Souness men under de nästa två säsongerna förlorade han lite av sin skärpa. Många hyllade Souness för att introducerat många ynglingar i laget men fick samtidigt kritik för att han orsakat McManamans svacka som ansågs bero på speltrötthet.

I Januari 1994 blev Roy Evans manager och en av hans uppgifter var att lista ut hur jan skulle få ut maximalt av McManaman. Han hade traditionellt spelat som högerspringare även om han bytte till vänstra sidan ibland. I och med spelstilsbytet till 3-5-2 i hösten 1994 fick han en fri offensiv mittfältsroll och gjorde mål både från sidorna och från mitten. Han mognade in i sin roll och blev en av de mest pålitliga spelare i förstaelvan. Det största problemet var att Liverpool blev så beroende av honom att man inte riktigt visste hur de skulle klara sig utan honom.

I November 1994 fick så McManaman sin första landskamp med England mot Nigeria på Wembley och senare samma säsong spelade han på samma arena, denna gång i Ligacupfinalen. I sin andra final blev McManaman åter igen vald till Matchens spelare när han gjorde båda målen mot Bolton i en 2-1 vinst.

1996 slutade McManamans tredje Wembley cupfinaluppträdande i besvikelse. då Liverpool förlorade mot Manchester United. McManaman blev dock uttagen till Englands EM-trupp 1996 där Pelé bland många andra berömde hans underbara spel då England gick till semifinal. 1998 togs han ut i Englands VM trupp, men fick bara spela 16minuter mot Colombia. Det har under de senaste säsongerna varit ständigt snack om att han skall till Real Madrid och nu är dealen klar. Han spelar i Real säsongen 99/00.


FÖDD: Liverpool 11.2.72.
MATCHER: 271.
MÅL: 46.
TITLAR: FA Cup 91/2; Ligacup 94/5; 24 Landskamper med England (Efter säsongen 96/97).